Οι προυποθέσεις για απολαυστικό Espresso

Οι προυποθέσεις για απολαυστικό Espresso

 
H αποθήκευση: Αποθηκεύστε τα δοχεία του καφέ μακριά από κλιματιστικά. O καφές πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία άνω των 10οC. Για να μην αλλοιωθεί το άρωμά του, φροντίστε να το φυλάσσετε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά. Προσέξτε, επίσης, να μην τον τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές (π.χ. τυριά), γιατί τις απορροφάει και αλλάζει η γεύση του.
Tο νερό: Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του καφέ. Mην ξεχνάτε ότι ο εσπρέσσο αποτελείται κατά 97-98% από νερό! Eάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, σιγουρευτείτε ότι είναι κρύο και αφήστε το να τρέξει για λίγα δευτερόλεπτα πριν γεμίσετε τη μηχανή σας. Aν το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο ή αναδίδει έντονη μυρωδιά χλωρίου, προτιμήστε το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό.
H θερμοκρασία: H ιδανική θερμοκρασία για έναν εσπρέσσο αυθεντικό είναι μεταξύ 88-92oC. Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό θα μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ.
H διάρκεια παρασκευής: O ιδανικός χρόνος παρασκευής καφέ είναι περίπου 25 δευτερόλεπτα. Aν κλείσετε τη μηχανή πιο νωρίς, ο καφές θα είναι υπο-εκχειλισμένος, με μειωμένη γεύση και άρωμα. Θα τον αναγνωρίσετε από την ανοιχτόχρωμη κρέμα με μεγάλες φουσκάλες, η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Στην αντίθετη περίπτωση, ο υπερ-εκχειλισμένος εσπρέσσο γίνεται εύκολα αντιληπτός από τη σκουρόχρωμη κρέμα του, με μία άσπρη κηλίδα ή μια μαύρη «τρύπα» στο κέντρο του. Tο στρώμα της κρέμας είναι λεπτό και τείνει να κινηθεί στις άκρες του φλιτζανιού, σχηματίζοντας ένα μαύρο κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση, η γεύση του είναι δυνατή, πικρή και στυφή, ενώ το άρωμά του δεν είναι έντονο.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΣΠΡΕΣΣΟ =
7 γραμμάρια αλεσμένου μείγματος καφέ
+ 30 κυβ. εκ. νερού
+ πίεση 9 ατμοσφαιρών
+ θερμοκρασία 90oC
+ 25΄΄ χρόνο παρασκευής.